Att prata på scen och ha utställningar

facebook1377296_555923387828354_1866660296_n12697046_996598630427492_8800269824565159903_o

Att prata på scen och ha utställningar, herregud vad nervöst det är.

Om det är något jag INTE visste innan jag utbildade mig till illustratör så var det hur pass mycket man skulle prata inför folk och visa upp sina bilder för andra på utställningar.

Det är såklart inte obligatoriskt för jobbet, men om man vill försörja sig som illustratör och författare idag måste man nästan hålla sig synlig och marknadsföra sig själv – antingen på nätet eller i verkliga livet.

Jag tycker om att synas och socialisera men det har tagit tid att vänja sig vid att prata inför folk. På min första seriemässa gick jag till och med runt i solglasögon, hehe.

Ett par saker som har gjort mig modigare är dels vana, att ha pratat på scen ett tiotal gånger gör att det känns mindre läskigt, och dels några konkreta knep jag lärde mig av en som heter Carolina Laudon och som jobbar som typografi-designer och föreläser mycket. Carolina Laudon är grym, hon är precis så som jag vill vara på scen: Seriös, kunnig, pratar med humor och pondus. Jag tänkte skriva ned dessa knep om det är någon som är nervös och behöver tips:

  1. Förbered vad du ska säga NOGA – skriv ned det du ska säga på A4-papper och läs upp högt kvällen innan, klocka dig samtidigt så att tiden stämmer med föredragets tid
  2. Förbered klädsel noga – detta är mer viktigt än vad man kan tro. Klä dig så att du känner dig bekväm och känner att du har pondus
  3. ÄG RUMMET – gå runt i rummet du ska föreläsa i några minuter innan publiken har kommit, känn in rummet och ta över det med kroppen. Det låter konstigt men det funkar.
  4. Justera medvetet kroppsspråk och röst – Sträck på dig, öppna armarna och händerna, rikta blicken rakt fram och tala tydligt och med pauser. Det hjälper kroppen att slappna av och då slappnar hjärna av. Tänk på detta då och då medan du pratar.
  5. Försök att HA ROLIGT – le och skratta och dra skämt, tänk på detta då och då när du pratar. När du skrattar slappnar kroppen också av och förhoppningsvis skrattar även publiken. Förhoppningsvis.

Bilderna ovan är från scensamtal tillsammans med Cancerfonden på Kulturhuset i Stockholm, scensamtal på Bokmässan och en bild från vår utställning på Malmö museum.