Så kommer du in på Grafisk design & Illustration på Konstfack- Fem tips

Konstfack i Stockholm.

Så här års vet jag att det är många som söker till Grafisk Design & IllustrationKonstfack. Eftersom jag tog kandidatexamen 2010, var med i antagningsprocessen 2009 och kom in på magister 2010 men hoppade av, så tänkte jag att jag har en del tips på hur man kan ta sig in på denna skola! Inte minst har jag gjort alla fel man kan göra.

Tolv personer kommer in på GDI kandidatprogrammet varje år, av ungefär 300 sökande. Samma på magister. Det här är mina tips för att komma in på kandidaten:

  1. Besök Konstfacks Öppna hus – Dom har Öppet hus varje år och det är viktigt att gå dit för att skapa sig en bild av konkurrensen, se utbildningslokalerna, förra årets arbetsprover etc. Äldre arbeten finns numera på deras hemsida, kolla in! Ta skärmdumpar och fota av. Det är bra att se hur tidigare arbetsprover gjorts. Inte minst för att göra om och göra rätt. Det finns också en viss Konstfackskod man måste knäcka om man ska vara krass, det handlar om presentation och finish, hur man resonerar kring sina bilder. Det är en högskoleutbildning och dom flesta som kommer in har gått förberedande konstskola.
  2. Häng på Grafiskt Forums hemsidaHÄR är länk. Här hängde jag mycket när jag sökte in (2007), jag vet inte om det finns något nytt, bättre forum nu. Hur som helst är det ett bra ställe för att diskutera grafisk form, fråga andra om råd, lägga upp bilder och läsa om hur andra kommit in på GDI. Här vill alla samma sak, garanterat.
  3. Gör en tidsplan – en tydlig tidsplan är viktigt om du vill lyckas få klart dina arbetsprover till samma deadline. Ofta får man söka flera gånger och ofta är man för sent ute. Jag började två månader innan och då hade jag gott om tid, detta efter att ha missat föregående års deadline. Dela upp varje arbetsprov enligt tidsplanen och försök hålla sista veckan innan ansökan fri.
  4. Skaffa dig en mentor – det är den viktigaste punkten. Jag gick på förberedande konstskola när jag sökte och frågade två av mina lärare om dom ville guida mig och ge mig feedback. Ingen av dom höll på med serier eller illustration, men dom var bra ändå och kunde lugna mig när allting var för stressigt. Går du inte på konstskola? Fråga någon i din närhet som du litar på och som har ett bra öga för färg och form.
  5. Ta hjälp! – Kan du inte fota? Fråga en kompis som är bra på det om hjälp! Har du ingen koll på grafisk form? Fråga en släkting eller någon annan som vet om hjälp! Du måste inte kunna allt, ta hjälp när det gäller viss teknik. Jag tog t.ex. hjälp av en kompis som gick på Beckmans när det gällde att designa ett bokomslag. Jag hade gjort illustrationen och texten men han fick lära mig att sätta ihop det i InDesign.

Hoppas att det här är till hjälp för någon som ska söka! Jag vet hur det känns. Lycka till.

GDI på Konstfack.

5 Kommentarer

Gå med i diskussionen och berätta din åsikt.

komigensofie.blogg.se
18 januari, 2013 kl. 22:11

Hej Julia! Fint att få ta del av dina tips När du skriver att man kan ta del av ”äldre arbeten” – visst är det elevernas examensarbeten du menar då?

Jag ska söka för tredje gången nu i år. Kul men kämpigt med arbetsproverna, jag tycker att det var lite kluriga uppgifter denna omgång! Har inga höga förväntningar på att komma in, dock, men lite kan man ju i alla fall hoppas :) Förhoppningsvis så kan dom väll se en liten liten utveckling sen man sökte sist!

Julia
19 januari, 2013 kl. 11:18

Hej! Kul att du kommenterar! Ja, jag menade examensarbeten. Om man ska se arbetsprover måste man åka till Öppet hus, så har det varit förr i alla fall.

Lycka till med ansökan, oftast får man ju söka flera gånger! Jag tyckte att det var asjobbigt att söka, kan ha varit en av dom svåraste saker jag gjort. Att klura ut smarta lösningar på allt och få ihop allt på slutet…hoppas att du blir nöjd och har kul under tiden! /Julia

Sofie / Komigensofie
23 januari, 2013 kl. 12:53

Tack så hemskt mycket, det lär behövas! Just denna omgången känns extra jobbig, jag har jobbat ett år som illustratör nu och har högre krav på mig själv än sist jag sökte och det tär verkligen på självförtroendet! Jag tycker också att uppgifterna detta år är jättekämpiga. Tråkigt! Men det löser sig nog tillslut (hoppas jag i alla fall! :))

Julia
23 januari, 2013 kl. 17:39
– Svar till: Sofie / Komigensofie

Har kollat in din portfolio nu, du är ju asgrym! Det blir inga problem det här :) Har du kollat in illustratörerna Kajsa Eldsten och Beata Boucht? Dom gick samtidigt som mig och är också otroligt bra, liknar det du gör lite. Har du jobbat ett år är det ett stort plus ju!

Att komma in på Konstfack GDI v.2 |
1 oktober, 2013 kl. 15:19

[…] process varje år och mellan åren att komma till den nivå som behövs för att komma in på GDI. Det finns en bra och rätt uttömmande manual av Julia Thorell, tidigare elev, som jag kommer citera från och utveckla lite […]