Ett decennium – 2010/2020

Nu har julen och nyåret passerat och det är början på ett nytt decennium. Jag satte mig ner för att summera karriären hittills. Det blev mycket som har hunnits med under tio år, mer än vad jag hade trott! Det är lätt att tänka att åren går utan att man egentligen uträttar något. Men t.ex. så har jag frilansat inom illustration nu i ett decennium, mer eller mindre. Det är ju ganska kul! Mer saker som hänt:

2010 – Tar kandidatexamen från Konstfack. Publicerar delar av exjobbet i Galago. Sitter i bedömningsgrupp för nya studenter till Konstfack. Får Petersenska Hemmets stipendium via skolan. Deltar i antologin The Invisible Girl som Umeå universitet publicerar, Elza Dunkels är författaren. Praktiserar på Dagens Nyheter under Magnus Bard.

2011 – Tecknar serieromanen Juni. Startar blogg och portfoliosida hos Illustratörcentrum. Publicerar serier i Galago och Hjälp. Säljer in Juni till Bonniers Kartago, deltar i mässor och börjar delta i press inför bokutgivningen. Frilansar som illustratör och jobbar deltid som teckninglärare på Ingridskolans gymnasium och grundskola.

2012 – Serieromanen Juni ges ut med mycket uppmärksamhet som följd. Stor releasefest tillsammans med Lina Neidestam på Rival med Nour El Refai som konferencier och Zhala som dj. Intervjuer i tv-soffor och tidningar, recensioner. Jag börjar teckna för Arbetaren, Hjärnstorm, publiceras i Galago och Rocky. Jag får två stora stipendium från Författarfonden och Konstnärsnämnden. Juni nomineras till Urhunden för årets svenska album. Jag tecknar Fri kärlek och deltar mycket i press, mässor och utställningar. Slutar som lärare.

2013 – Serieromanen Fri kärlek ges ut på Kartago med mycket uppmärksamhet igen. Releasefest på Folkbaren tillsammans med Emma Rendel. Jag deltar återigen i press och mässor och boken får recensioner. Jag sitter i juryn till Svenska Tecknares tävling Kolla! i kategorin Illustration. Jag får Fotokopieringsfondens stipendium. Under sommaren så jobbar jag i en vecka i Grafikens hus verkstäder och det blir trycken som sedan visas i deras utställningsturné ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” som Sara Teleman curerar. Tillsammans med tecknarna Joanna Rubin Dranger, Liv Strömquist, Mats Jonsson, Sara Granér, Hanna Gustavsson och Joanna Hellgren. Den ställs ut på sju museer runt om i Sverige. Jag leder workshops och frilansar som tecknare för Cancerfonden, SVT, KonstLAB m.fl. Jag ställer ut på Vitrysslands konstbiennal. Fri kärlek används som kurslitteratur vid Stockholms universitet.

2014 – Jag tecknar för Dagens Nyheter, bland annat artikelserien om Kulturmannen som Åsa Beckman författat. Jag deltar i antologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens” som görs av Sara Olausson. Vår utställning fortsätter att turnera runt på museum och jag följer med och håller i workshops. Jag reser till Finland via HIAP Artists in residence och har utställning där samt medverkar i mässor och press. Jag har utställning på Nationalgalleriet i Stockholm tillsammans med Anneli Furmark. Jag åker på vistelsestipendium genom Harry Martinssons stiftelse.

2015 – Jag börjar rita på en barnbok som jag säljer in till Natur & Kultur. Jag börjar teckna på kapitelboken Bruno 3000 som Åsa Anderberg Strollo författat. Tre böcker ska det bli och dom ges ut av Alfabeta bokförlag. Jag medverkar i antologin Roffe som ges ut av Kartago. Jag illustrerar för Teckaren m.fl. tidningar.

2016 – Bruno 3000, Tvillingarna ges ut. Vi har stor releasefest på Zoo tillsammans. Bruno ges ut i Sverige, Norge och Danmark. Jag tecknar del två om Bruno och min egen barnbok. Bruno 3000 väljs ut till Årets läsval i skolan av Statens kulturråd. Jag deltar i mässor och medverkar i press. Fri kärlek väljs ut av amerikanska Book riot till en av de bästa svenska serieromanerna.

2017 – Jag får barn (!!!) Min barnbok Julias värld ges ut av Natur & Kultur. Den får fina recensioner och säljs till Kina via TB Publishing, samma förlag som ger ut Kitty Crowter. Bruno 3000, Klubben ges ut i tre länder. Jag tecknar tredje delen om Bruno och är föräldraledig.

2018 – Bruno 3000, Rymden ges ut i tre länder. Jag tecknar på en ny seriebok och barnbok. Jag pluggar klart min master i Visuell kommunikation på Konstfack. Som masterarbete gör jag en serienovell som heter Utopia. Jag har utställning på Konsthallen i Stockholm och får Fotokopieringsfondens stipendium. Konstfack väljer att representera mig bland ca 100 andra elever på sitt historiska draperi i entrén.

2019 – Jag tar min masterexamen i Visuell kommunikation. Jag deltar i mässor och har utställning och scensamtal på SIS. Jag deltar i press i samband med det. Jag deltar med en illustration till Bilders makt som Joanna Rubin Dranger initierar. Min egen barnbok Julias värld ges ut i Kina. Jag tecknar på en ny serieroman och frilansar. Jag börjar leda kurser för ABF Stockholm i att teckna en egen barnbok. Jag frilansar inom reklambranschen för bland annat Svenska Spel.

Så! Vad händer härnäst? Blir det någon mer seriebok? Blir det någon barnbok? Kommer jag någonsin att forska? Gudarna vet. Jag hoppas i alla fall på ett till decennium fyllt av teckningar och text i en salig röra, mixat med spännande möten, utställningar och bokutgivningar.