I verkstaden på Grafikens hus, feltryck, pappersval och panik

Hela förra veckan var jag i Mariefred på Grafikens hus och jobbade i deras verkstad. Det var väldigt kul och mycket nytt att lära sig.

grafikenshus

Dom har en fantastisk verkstad där man kan trycka screen, djuptryck, träsnitt, silkscreen, torrnål…allt man kan tänka sig. Det såg ut som ett gammaldags tryckeri eller medeltida tortyrkammare. Den ligger bredvid utställningshallarna så besökare kan titta in och se konstnärer jobba direkt. I början var jag väldigt klumpig, jag har aldrig varit speciellt bra på att trycka, även om vi fick gå såna kurser på Konstfack.

2013-07-05 13.51.51

Men sån tur var hade jag L-G till hjälp hela veckan. Han tryckte fyra av mina bilder i 50×70 cm, ganska stort alltså. Han skymtar längst bort i bild. Första dagarna var jag så rastlös för vi kom aldrig igång att trycka tyckte jag, det var pappersval, storleksval, val av motiv, en massa panik och förvirring. Sen kom vi äntligen igång, men då blev det en hel del feltryck från min sida..men så är det tydligen, det som tar tid är alla förberedelser. Sen, när man väl är igång och har fått in flytet, går tryckandet relativt fort. Man ser tryck signerat Marie-Louise Ekman också, i rosa.

allajobbar

Pågående utställning..

utstallning

Affischutställning vid ingången till Grafikens hus.

affischer

På väggen i verkstaden hängde redan tryck av konstnärer som jobbat i verkstaden. Jesper Waldersten, Linn Fernström, Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson hängde ute i konsthallen, mycket trevligt!

2013-07-05 13.52.04

Den här bilden snodde jag från Grafikens hus facebooksida. Jag har även lagt upp ett foto av det vi tryckte på min facebooksida.

juliajobbar

Jag är väldigt nöjd med hela veckan, och fylld av inspiration! Utställningen öppnar i oktober och heter Konsten att förändra med bild. Det är en utställning med samtida tecknare, Sara Granér och Joanna Hellgren bland annat. Den håller på hela hösten och vintern. Man kan läsa mer om utställningen HÄR.

2 Kommentarer

Gå med i diskussionen och berätta din åsikt.

Bill
24 juli, 2013 kl. 10:41

Fina bilder från grafikens hus!

Julia
25 juli, 2013 kl. 12:16
– Svar till: Bill

Ja visst är det fint där! Vissa har jag snott från deras fb-sida.