Svenska Dagbladet recenserar Fri kärlek

juni_inlaga.indd

 

Svenska Dagbladet recenserar Fri kärlek:

Julia Thorell berättar om längtan till, flykten från, och försöken att förstå innebörden för den fria, romantiska, kärleken. Och kärlek är sällan unik, inte heller den som gestaltas här. Den både fria och instängda kärlek som huvudpersonen Juni upplever i Thorells andra album är snarare lätt att känna igen sig i: passionen är både fumlig, tragisk, riktningslös och storslagen.

Hon är i en ständigt pågående känslomässig metamorfos, Juni. Men varför tänker jag på Bertil Almqvist? Thorells berättande är nämligen väldigt mycket roligare, men det är något i blickarna, energin och de borstiga frisyrerna som påminner mig om Barna Hedenhös bildvärld. Jag har i vilket fall aldrig sett någon cykla så levande som i Thorells teckningar. Bara en sådan sak – att gestalta något så trivialt som cykling, men göra det så medryckande att det faktiskt känns i kroppen.

Fast framför allt sitter integriteten i båda böckernas respektive berättarposition. Den saknar ett värderande filter, den är rakt igenom lojal.

Kan kärlek, oavsett relationsform, någonsin vara oberoende? Jag är inte säker på det, men till och med den ovissa verkligheten ter sig gripande när den är såhär känsligt utförd.”  Svenska Dagbladet 

Tack för dom fina orden! Boken finns att köpa på Bokus och Adlibris.